7 tips voor een snellere website

motorrijder die snel door bocht gaat

Gas geven op je website

7 tips voor een snellere website

Met een snelle website doe je jezelf en je bezoekers een groot plezier. Je bezoekers omdat een snelle laadtijd het minste is wat ze verwachten. Jezelf omdat ze daarom niet afhaken en ook omdat Google je website een hogere ranking toekent. De snelheid van je website maakt onderdeel uit van zoekmachineoptimalisatie (SEO), waarover volgende week meer.

motorrijder die snel door bocht gaatEen langzame website kan diverse redenen hebben. Meestal kan een deel daarvan makkelijk verholpen worden. Nu ben ik zelf een snelheidscontrolfreak maar de snelheid elk kwartaal even testen is echt geen overbodige luxe.

Het is zo zonde als je klanten verliest omdat jouw website te langzaam laadt en ze hem nooit te zien krijgen. Het is een illusie om te denken dat iemand tegenwoordig nog langer dan een paar seconden wacht voordat een site geladen is. Die klikt meteen op de volgende. Nou, daar gaat al je moeite.

Daarom heb ik dit keer 7 redelijk eenvoudige tips voor je om je website of webshop snel te houden of sneller te maken. Hierna gebruik ik alleen de term website nog maar het geldt natuurlijk ook voor webshops. Nu hoor ik je al denken “wat is snel en hoe meet ik dat?”. Meten is weten. Om te meten hoe snel je website is kun je een aantal pagina’s bezoeken zoals:

Punten om op te letten bij het meten van de snelheid

Wat je aan informatie te zien krijgt en hoe het gepresenteerd wordt is per pagina anders. Daarnaast vergt het een beetje technische kennis om a) een analyse te begrijpen en b) de problemen op te lossen. Maar wat ook goed is om te weten is dat het moment van testen van invloed is op je score. Een test die je ’s nachts doet geeft een andere uitkomst dan wanneer je er ’s middags eentje doet. Dat heeft met de drukte op de server te maken. Soms doe ik een test 3 keer achter elkaar en krijg ik 3 keer een ander resultaat. Vooral bij Pagespeed Insight.

Analyse van de score

Je kunt ook websites van de concurrentie bekijken en zien hoe zij scoren. Uit de test komt zoals al gezegd een analyse, die aangeeft of de score op diverse onderdelen acceptabel is of niet en wat de verbeterpunten zijn. Heb je hiervan geen kaas gegeten, laat er dan even door een expert naar kijken. Voor de echte techneuten is de pagina Measure Performance with the RAIL Model leuk. En nee, ik val niet die laatste categorie haha. Helaas…

Ik begin met de meest simpele dingen, die je makkelijk zelf kunt regelen en die goed te bevatten zijn. De laatste paar punten zijn wat ingewikkelder en moet je maar gewoon aannemen.

Tips voor meer snelheid

1. Hostingprovider

Als je een website maakt of laat maken heb je een hostingprovider nodig. Een hostingprovider is een aanbieder van webruimte, webdiensten en het onderhoud van websites. Hij laat jouw website op zijn server draaien. Er zijn veel verschillende aanbieders. De één is wat duurder dan de ander. Vaak lijkt de goedkoopste ideaal.

In de praktijk blijkt vaak dat een goedkopere aanbieder meer websites op een server heeft staan dan een wat duurdere. Hierdoor is jouw website trager. Hoe meer websites op 1 server draaien, hoe langzamer die ingeladen worden. Je kunt bij een website of webshop op diverse punten kosten besparen. Qua hostingprovider zou ik dat persoonlijk nooit doen. Dan liever een paar euro per maand meer betalen. Het kost je anders klanten.

Let er tevens op dat je hostingprovider de laatste PHP-versie gebruikt. Dat scheelt namelijk ook in snelheid.

2. Thema

Woredpress website desktop, laptop, tabletAls je met WordPress een website of webshop maakt heb je een keuze uit tienduizenden thema’s. Voordat je daarmee echt aan de slag gaat is het handig om wat “dummy” teksten te plaatsen. Net als de plugins, die je zou willen installeren.

Meet dan even hoe snel de site is. Het ene thema is namelijk veel ‘zwaarder” dan het andere. Dit zijn thema’s met heel veel mogelijkheden maar dus ook heel veel configuratiescripts. Vanaf het begin is je website dan al langzamer. Het is erg zonde van je tijd als je hier pas na weken achter komt. Zie ook punt 7.

3. Plugins

Een plugin is een aanvulling op een computerprogramma. Het is een stukje software met bepaalde functionaliteiten. Dat daardoor natuurlijk ruimte in beslag neemt en van invloed is op de snelheid. Het is heel verleidelijk om allerlei leuke plugins te installeren. Handig is het niet. Kijk welke je echt nodig hebt. Sommige heb je alleen tijdelijk nodig en kun je daarna weer verwijderen.

Er zijn ook plugins die je website sneller zouden maken maar hem uiteindelijke vertragen. Meet daarom bij elke plugin even wat het je aan snelheid kost of oplevert. En maakt een afweging wat voor jou het belangrijkst is: die extra functionaliteit of een stukje snelheid.

4. Afbeeldingen

Alleen maar tekst op je website is saai. Bij een webshop heb je in verhouding veel meer afbeeldingen dan op een website. Maar ook bij blogs is het leuk om hier en daar een afbeelding te plaatsen. Je kunt hierbij met drie dingen rekening houden:

  • plaats afbeeldingen in JPG in plaats van PNG. PNG-afbeeldingen nemenveel meer KB’s in beslag. Een handige tool hiervoor is png2jpg;
  • gebruik daarna een programma om je afbeeldingen te comprimeren. Ik gebruik hiervoor TinyPNG. Het is ook geschikt voor JPG-afbeeldingen. Je hebt het bestand al van PNG naar JPG omgezet en verkleind. Door het te comprimeren heeft het nog minder KB’s.
  • Verklein afbeeldingen naar de grootte waarop je ze op de website zet voordat je ze opslaat in de mediabibliotheek. Het heeft geen zin om een afbeelding van 2500 bij 1800 px op te slaan als je van tevoren weten dat je hem als 9 keer kleiner gaat gebruiken. Alle afbeeldingen nemen ook aardig wat ruimte en dus laadtijd in beslag. Zeker als je website wat groeit. Voor het verkleinen maak ik gebruik van Fotoverkleinen. Je kunt een afbeelding eerst schalen en dan zo nodig nog bijsnijden bijvoorbeeld. Zo is de afbeelding van de database onderaan van 157 KB met deze 3 stappen naar 17 KB gegaan.

5. Plaatsen van CSS en JavaScript

Dat een lichter thema de voorkeur heeft boven een zwaarder thema kwam bij punt 2 al aan de orde. Een website bestaat uit HTML (voor de structuur), CSS (voor de opmaak) en JavaScript (voor de interactie). Als je website weinig JavaScript heeft is het verstandig om die in de footer te plaatsen (het gedeelte onderaan je website) in plaats van in je header (wel even testen of het geen functionaliteiten stuk maakt). CSS komt juist in de header (bovenaan) te staan. Een licht thema bestaat uit zo weinig mogelijk HTML, CSS en Javascript.

6. Statische content in de browser cache opslaan

Een browser cache is een opslagplaats, waar bestanden tijdelijk worden opgeslagen. Wanneer je een webpagina zoekt in je browser, wordt er HTML gedownload en vaak ook afbeeldingen, CSS-bestanden en JavaScript-bestanden. Het zijn vaak pagina’s met statische content, zoals een Home pagina, over-mij pagina en contactpagina. Pagina’s, waaraan vrijwel nooit iets verandert én die ook vaak grotendeels dezelfde content hebben.database

Daarom is het handig om die in de browser cache op te slaan. Dan hoeft die vanuit daar alleen maar gedownload worden en niet vanuit de server. Dat laatste kost meer tijd. Tegenover statische pagina’s staan de dynamische. Dat zijn bijvoorbeeld blogs. Van tijd tot tijd kun je de cache legen. Opgeruimd staat netjes.

7. De database schoonhouden

Elke WordPress website of blog heeft minimaal (en meestal ook maar) één WordPress database. Houd je database schoon door hem regelmatig te optimaliseren. Een goede plugin, die je even kunt gebruiken hiervoor is Optimize Database after Deleting Revisions. Aanvinken wat opgeruimd moet worden en daarna doet de plugin zijn werk. Na afloop kun je zien hoeveel je hebt opgeruimd met de plugin. Toen ik dit net deed bespaarde ik 20.656 MB!

Ik hoop dat je met deze tips uit de voeten kunt en zo niet, dan hoor ik het graag.

 

One thought on “7 tips voor een snellere website

Geef een reactie