Een website of webshop bouwen met WordPress

responsive website, tablet, desktop en smartphone

Het CMS WordPress

Een duidelijke website of webshop bouwen met WordPress. Dat is leuk om te doen. Je kunt zelf met wat voorkennis je eigen site maken. Of het uitbesteden. WordPress is een Content Management Systeem (CMS) om een website, blog of een webshop te beheren. Je hebt hier niet veel technische kennis voor nodig. Het CMS werkt eenvoudig. Zo beheer je op een makkelijke manier de informatie, die je op je blog, de website of webshop zet.

WordPress is gratis en opensource

WordPress is opensource. Dit betekent dat iedereen de code van WordPress kan inzien, aanpassen en verspreiden. Heel veel mensen dragen gratis bij aan de verbetering van WordPress. En maandelijks worden bestaande thema’s bijgewerkt of nieuwe thema’s ontwikkeld. WordPress zelf is gratis. Je hebt natuurlijk wel de jaarlijkse hosting- en domeinnaamkosten.

De prijs hangt af van de domeinnaam, die je kiest en de hostingprovider (die je website op zijn server in de lucht houdt). Daarnaast heb je ook nog een SSL-certificaat nodig om je website goed te beschermen. Je herkent zo’n site aan het slotje voor de domeinnaam in je browser. Met € 10,00 per maand kom je al een aardig eind om alle kosten te dekken, tenzij je een dure domeinnaam koopt.

Hoe werkt WordPress

vergrootglas op woord WordPressWordPress heeft drie basispilaren:

 • de editor, ook wel pagebuilder genoemd;
 • de WordPress thema’s;
 • de WordPress plugins.

De editor kun je een heel klein beetje met het Word voor Windows vergelijken. Als je een Word document kunt maken kun je ook een bericht of een pagina met WordPress maken. WordPress zelf biedt ongeveer 6.500 gratis en betaalde thema’s. Daarnaast zijn er meer dan 50.000 thema’s van andere aanbieders. Een betaald thema varieert in prijs van ongeveer 60 tot 150 euro. Vaak heeft een gratis thema ook een betaalde variant, waarmee je meer kant-en-klaar mogelijkheden krijgt. Met wat programmeerkennis kun je thema’s natuurlijk naar eigen wens aanpassen.

Plugins

Verder heeft WordPress meer dan 55.000 plugins, vaak ook gratis. Een plugin voegt functies toe. Een paar zijn echt onmisbaar. Yoast bijvoorbeeld. Die geeft de problemen op je pagina/bericht aan. Wat je nog kunt verbeteren en welke elementen al goed staan. De leesbaarheid bijvoorbeeld, of je genoeg actieve zinnen gebruikt en of je paragrafen niet te lang zijn. Verder helpt Yoast je ook met SEO.

Een website of webshop bouwen met WordPress biedt veel mogelijkheden. Je kunt er alle kanten mee op. Er zijn een paar vergelijkbare Content Management Systemen met elk hun eigen voor- en nadelen. De twee belangrijkste zijn Joomla en Drupal. Welke je neemt is een persoonlijke keuze en hangt ook een beetje af van waarvoor je jouw website of webshop wilt gebruiken.

Matt Mullenweg, de bedenker van WordPress, heeft een duidelijke visie. In het kort komt die neer op: less is more. De toevoegingen aan WordPress van de afgelopen jaren zijn vooral gericht op gebruikersgemak. Ongeveer 60% van de Content Management Systemen op internet bestaan uit WordPress. Veel mensen werken er graag mee. Ik ook.

Responsive

responsive website, tablet, desktop en smartphoneDe meeste thema’s zijn responsive. Dat betekent dat de inhoud en afbeeldingen zich automatisch aanpassen aan het type apparaat, waarop het getoond wordt. Tegenwoordig gebruiken mensen de smartphone het vaakst om online te gaan. Verder en meestal daarna (voor een aankoop) worden ook het tablet, het notebook, de laptop en de desktop gebruikt. Crosschannel-gebruik heet dat.

Een responsive design is daarom erg belangrijk. Ik kom af en toe toch nog websites tegen, die niet responsive zijn. Dat leest op een smartphone lastig en bovendien vindt Google het ook niet fijn. Je straf is een lagere ranking.

Ranking in Google

Wanneer je een website hebt en daarop berichten plaatst en producten verkoopt wil je graag dat mensen jouw website of webshop snel vinden. Of beter gezegd, dat wanneer ze een zoekterm intypen, jouw pagina op de eerste zoekpagina getoond wordt. Het liefst zo hoog mogelijk.

Heldere structuur en navigatie van je website zijn daarvoor een vereiste. Ze helpen zowel je bezoekers als Google om je website beter te begrijpen. Ook je domeinnaam en de snelheid van je website zijn bepalend voor de ranking. Er zijn nog veel meer factoren waar je rekening mee moet houden. Ik leg het je allemaal uit en schrijf er ook regelmatig een blog over.

De kosten van een website of webshop laten bouwen met WordPress

Een website of webshop laten bouwen met WordPress kost je niet de hoofdprijs. Het bedrag hangt af van een aantal factoren. Zoals:

 • het aantal pagina’s;
 • de functionaliteiten;
 • het design;
 • de hoeveelheid teksten, die je erop geplaatst wilt hebben;
 • of je de teksten zelf schrijft, of ze geredigeerd moeten worden of dat ik ze voor je schrijf;
 • de daarmee gepaard gaande SEO (zoekmachineoptimalisatie);
 • de taal van de website: alleen in het Nederlands of ook in het Engels;
 • het beeldmateriaal: lever je dat zelf aan of wil je gebruik maken van een professionele fotograaf;
 • de hosting en updates: regel je dat zelf of doe ik het voor je.

Vanaf-prijs

WordPres website desktops tablet en mobiele telefoon
Om je toch een indicatie te geven van de kosten heb ik een vanaf-prijs voor zowel een website als een webshop. De kosten voor een webshop zijn hoger omdat er meer werk in zit om de webshop goed in te richten en het betaalsysteem te koppelen.

Voor het betaalsysteem maak ik gebruik van Mollie. Met Mollie heb je geen minimumkosten, geen vaste contracten en geen verborgen kosten. Je betaalt alleen voor de transacties.

Gratis ondersteuning

Als je ervoor kiest om een website of webshop te laten maken krijg je de eerste 3 maanden na oplevering 2 uur gratis ondersteuning per maand. Je kunt me dan alles vragen, ik kan dingen voor je aanpassen en uitleggen. Wat jij wilt en waar je moeite mee hebt. Mocht je na die drie maanden vragen hebben: zolang je ze niet elke dag stelt hoef je er niets voor te betalen hoor. Ik vind het fijn als je goed begrijpt waar je mee bezig bent.

Werkzaamheden op jouw website

Heb jij een WordPress website en te weinig tijd om die goed bij te houden? Dan kan ik periodiek kijken of alles nog functioneert. Of alle links nog werken, onnodige plugins en andere problemen voor een langzaam laadbare site zorgen. Verder kan ik teksten op je website redigeren en SEO-proof maken. Zodat ze goed gevonden worden. Denk aan de keywords en de meta-omschrijving. Je kunt hiervoor de strippenkaart inzetten of me per uur inhuren.

Intakegesprek voor wensen en eisen

Voordat ik voor je aan de slag ga wil ik natuurlijk het nodige weten en plannen we een vrijblijvend intakegesprek. Ik neem de wensen en eisen door en adviseer je over de verschillende mogelijkheden. Na het gesprek geef ik je een terugkoppeling en ontvang je een voorstel, inclusief een planning en een takenverdeling. Wat doe ik en wat doe jij. Als je daarmee instemt ga ik voor je aan de slag.

Uiteraard wil ik je ook helpen als je zelf aan de slag wilt gaan. Dan is de voldoening nog groter. Voor vragen kun je altijd even contact opnemen.

Een afspraak maken?

 

Geef een reactie