Hostingprovider

Wat is een hostingprovider?

Een hostingprovider is een aanbieder van webruimte, webdiensten en het onderhoud van websites. Een hostingprovider biedt dit aan mensen of bedrijven, die geen eigen webserver hebben. Het woord host betekent gast. Jouw website draait als gast op de hostingserver.

Er zijn veel verschillende aanbieders. De één is wat duurder dan de ander. Vaak lijkt de goedkoopste ideaal. In de praktijk blijkt vaak dat een goedkopere aanbieder meer websites op een server heeft staan dan een wat duurdere. Hierdoor is jouw website trager en dat heeft weer gevolgen voor de ranking in Google. Die is lager naarmate je website trager is en het langer duurt voordat hij geladen is.

Punten om op te letten zijn:

  • schijfruimte, die je krijgt;
  • php-versie, die gebruikt wordt;
  • hoeveel websites op een server draaien;
  • up- en downtime. Uptime is de tijd dat je met je website in de lucht bent, down is dat je door omstandigheden even niet bereikbaar bent. Als je lang uit de lucht bent kun je niet geïndexeerd worden en heeft dit gevolgen voor je ranking.
  • de locatie van je server: als je veel buitenlandse klanten hebt is een buitenlandse hosting provider geen gekke optie. Maar heb je overwegend Nederlandse klanten, dan kun je het beste voor een Nederlandse hostingprovider gaan. Omdat je website sneller ingeladen wordt. En omdat je geen tijdsverschil hebt als je de klantenservice wilt bereiken;
  • proberen qua laadtijd onder de 2 seconden te blijven. Nu is niet alleen de hostingprovider verantwoordelijk voor de laadtijd maar jij zelf ook. Als je zelf allerlei dingen doet, die de laadtijd negatief beïnvloeden kan de hostingprovider nog zo goed zijn maar is het echt aan jou om bepaalde zaken te veranderen.
  • een goede klantenservice. Het is fijn als er problemen zijn met je website dat je snel met je hostingprovider kunt schakelen en vakkundig geholpen wordt.

Alles bij elkaar is het echt die paar euro per maand dubbel en dwars waard.
een pakket dat past bij jouw Content Management Systeem (CMS). Zo kan ik bij Topservers bijvoorbeeld voor een standaardpakket kiezen of een WordPresspakket.