8 Grafische design trends voor 2020

2 stoelen met computers voor grafisch design

Grafische design trends voor 2020

Een nieuw jaar betekent ook nieuwe kleuren en andere trends. Op het gebied van mode, interieur maar ook op grafisch gebied. Zo krijgen we dit jaar waarschijnlijk oprechte en neutrale stockfoto’s te zien. “Echte” foto’s van normale mensen. En dromerige kleurovergangen en -gradiënten. Ze geven een futuristisch gevoel.

Grafische trends in 2020 zijn designs die natuurlijker, rustiger en ingetogener worden.

De kleuren zijn zachter en het ruimtelijk verloop van kleuren is anders. Ik houd zelf van redelijk felle, sprekende kleuren, zowel grafisch als voor kleding bijvoorbeeld. Desalniettemin vind ik het ruimtelijk verloop van de trend in 2020 erg mooi. Omdat je met mooie kleurovergangen toch een krachtige uitstraling krijgt. Ook het abstracte vind ik leuk om te gebruiken. Gelukkig “mag” nog steeds wat goud en zilver toegepast worden voor een luxe uitstraling. Dat geeft soms net dat beetje extra.

infographic grafisch design 2020

Maar of ik blij ben met de kleur voor dit jaar? Niet echt. Want de kleur voor 2020 is ……… Classic Blue.

Elk jaar is er een kleur, die eruit springt. Weet je wie dat bepaalt? Het Amerikaanse kleureninstituut Pantone. In 2019 was het Living Coral wat de klok sloeg. Een energieke tint van koraal met een ondertoon van goud. Vond ik zelf erg mooi.

2020 brengt ons dus Classic Blue. Een tijdloze tint en elegant in al zijn eenvoud, zo wordt de kleur omschreven. De hexadecimale kleurcode #0F4C81 is een medium donkere tint van cyaan-blauw. Ik ben er zelf niet kapot van. Ik heb geen hekel aan blauw maar vind een lichtere, frissere kleur mooier. Als ik terugkijk tot 2013 vind ik dit zelf één van de minst mooie kleuren.

Dan waren 2016 (met twee kleuren) en 2014 meer mijn jaren. Gelukkig hoef je hem natuurlijk niet door te voeren.

Gebruikersgemak door minimalistische home pagina’s

Eén van de trends, die overigens al in 2018 en 2019 door veel grote bedrijven zijn ingezet, zijn de minimalistische home pagina’s. Of een gehele eenvoudige site. Het komt het gebruikersgemak ten goede. Zeker als je vasthoudt aan de indeling, die mensen gewend zijn en daarom het beste functioneren. Zoals de menubalk, het logo, de zoekfunctie, de disclaimer en de contactgegevens op de oude vertrouwde plaatsen. Dat betekent niet dat het daarom saai is. Je kunt heel goed uitpakken met kleur, afbeeldingen, lettertypes (in 3D) en animaties. Kleine filmpjes doen het goed maar houd ze kort. Niet langer dan 2 minuten.

Je eigen stijl kiezen

tafeltje met rood voor grafische design trends Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je een stijl kiest, die bij jou past. En die kan uiteraard veranderen. Het is helemaal niet erg om af en toe je website en alle andere grafische elementen in een nieuw jasje te steken. Een stenen winkel, een restaurant of hotel verandert tenslotte ook de kleur en inrichting van het interieur en de huisstijl eens in de zoveel tijd. Weet jij trouwens waarom restaurants gebruik maken van de kleur rood? Je leest het in mijn blog “Communiceren met kleur.

Tooltip

Stel, je bent een infographic aan het maken. En je plaatst daarop een afbeelding. Nu wil je dat de tekst of een achtergrond dezelfde kleur heeft als een bepaald onderdeel van de afbeelding. Dat geeft een mooi resultaat. Dan ga je naar Color Picker online. Je kunt daar een foto of afbeelding uploaden. Dan klik je ergens op de afbeelding/foto en vervolgens verschijnt de kleur van de pixel, waarop je hebt geklikt, in het vakje links onderaan. Je ziet daar de kleurcode.

Ik vind het erg handig en gebruik de Color Picker regelmatig. Zoals bij de afbeelding op Instagram van Leestip van de week. Daar heb ik de kleur van “Meester van de eyeopeners” afgeleid van de tekst van de afbeelding op het boek “Hoe overtref je de verwachtingen van klanten”. En die kleur heb ik ook voor het bovenste blok gebruikt. Dat creëert rust.

Voorspelling voor 2021

Mijn voorspelling voor 2021? Ik denk dat het vooral aardetinten zullen zijn: grijs, bruin, wit/crème. Gecombineerd met zachte kleuren (diep)geel, blauw en groen. Ik zie geel niet zo gauw als dé kleur, voor geen enkel jaar, maar wie weet. Voor hetzelfde geld zit ik er helemaal naast en wordt het brandweerrood. Nog bijna een jaar te gaan (met Classic Blue…)

Jouw grafische design trends

Heb jij een bepaalde voorkeur voor een kleur of laat jij je leiden door grafische design trends? Laat het mij en anderen hieronder weten! 

________________________________

Aanvulling: op 24 januari schreef de Telegraaf een stuk over woontrends waarin ook Classic Blue wordt genoemd. Vast niet aanleiding van mijn Instagrampost van 21 januari. ;-). Je leest een stukje hieronder.

Opvallende kleurovergangen in 2019
In 2019 waren het de creatieve designs, die terrein gingen winnen. Designers gingen innovatief te werk, onder andere met opvallende kleurovergangen. 3D was een stabiele en aanhoudende trend en komt ook in 2020 terug. Handgetekende teksten waren populair, net als metalen elementen. Die laatsten zijn ook dit jaar blijvertjes. Alhoewel het geheel dus vrij uitbundig was kwam als reactie vraag naar eenvoud en functionaliteit. Rustige kleuren en andere grafische design trends in 2020.

Geef een antwoord