Virtueel assistent: even voorstellen

Marjolein Virtueel AssistentWie is het gezicht achter Virtueel Assistent Nodig

Ik ben Marjolein, virtueel assistent en in het najaar van 2019 begonnen om het bedrijf Virtueel Assistent Nodig handen en voeten te geven. Geboren in de jeneverstad Schiedam en grotendeels getogen als schapenkop in Dordrecht. Na het behalen van mijn VWO-diploma werkte ik eerst als Au Pair in Frankfurt. Vervolgens een paar jaar in Dordrecht maar het buitenland bleef trekken. 

Op de bonnefooi vertrok ik naar Maidstone, een stad in de provincie Kent (Engeland), op een uurtje rijden van Londen. Ik ging, inwonend, bij een uniek reisbureau werken. Het kantoor stond in een immense tuin en ik had er de tijd van mijn leven. Ook bij andere bedrijven deed ik in Engeland veel ervaring op die mij (en jou) nog steeds goed van pas komen in mijn werk.

Van de private naar de publieke sector en weer terug

Teruggekomen in Nederland heb ik tot en met 2016 als secretaresse en beleidsmedewerker voor diverse gemeenten gewerkt. Zo ging ik van het bedrijfsleven naar de lokale overheid. Ik heb ondersteunende functies vervuld maar ook strategische en projectmatige. De meeste op sport- en welzijnsgebied. Daar waar mijn hart ligt. Hier en daar helaas met een onderbreking door ziektes. Van de private sector naar de publieke sector en weer terug. Allebei had ik niet verwacht dus je ziet, het kan verkeren. Spijt heb ik van geen van beiden. 

Betrokken, klantgericht en proactief

Of je nu bij een profit of een non-profit organisatie werkt, veel aspecten zijn hetzelfde. Klantcontact, samenwerking, betrokkenheid bij wat je doet en voor wie je het doet. Kortom: het beste uit jezelf halen om je klanten (en ja, daar vallen ook je collega’s onder) zo goed mogelijk te kunnen helpen. Proactief naar oplossingen zoeken. Luisteren en observeren. Onderzoeken en analyseren. Doelen bepalen en die zo nodig bijstellen. En, wat heel vaak vergeten wordt, evalueren. 

Nieuwe vaardigheden ontwikkelen: leren door te doen en heel veel te lezen!

afbeelding met tekst get prodcutive

Om jou zo goed mogelijk inhoudelijk te kunnen helpen heb ik het afgelopen jaar flink geïnvesteerd in kennis. Eigenlijk ook een cadeautje voor mezelf. Ik ben gek op alles wat nieuw en onbekend is.  Er is nog zoveel te ontdekken om beter, slimmer en effectiever te werken. Te communiceren en te adverteren. Jezelf te profileren. Een mens raakt nooit uitgeleerd, een bedrijf of organisatie nooit uitontwikkeld. Nieuwe concepten worden, zeker in een steeds sneller veranderende wereld, uitgedacht. Om toekomstbestendig te kunnen blijven ondernemen.

Het voelt geweldig om daarmee aan de slag te kunnen gaan. Want het echte werken heb ik absoluut gemist. Uiteraard heb ik wel het nodige op ondersteunend vlak gedaan maar als vrijwilliger. Betaald of onbetaald maakt me overigens niet zoveel uit maar er moet wel brood op de plank komen. Van lucht kan helaas nog nog niemand leven. Wat dat betreft ben ik totaal niet-commercieel.

Ik zou het liefst twee prijzen hanteren. Eentje voor de kleine ondernemer, die keihard werkt om rond te kunnen komen en 1 voor de grotere bedrijven. Niet eerlijk misschien maar zo voelt het nu eenmaal. Gelukkig kan ik dat zelf wat sturen, dat is dan wel weer een voordeel van het “ondernemerschap”. 

Mijn grootste stokpaardje is webtoegankelijkheid. Ik vind het onverteerbaar dat anno 2020 nog aandacht gevraagd moet worden om het internet toegankelijk te maken voor iedereen. Net zoals sommige restaurants nog niet toegankelijk zijn voor mindervaliden of geen hulphonden toestaan. Kom op! 

Hoe kun je voor jezelf kansen creëren als de overheid het vertikt om die te faciliteren. Dat er opleidingen worden aangeboden, waarin programmeren volgens de geldende normen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), nog niet zijn opgenomen. Voor mij voelt dat alsof je 75 jaar teruggaat qua grammatica van de Nederlandse taal. Totaal overbodig en bijzonder onhandig. Want op niet al te lange termijn moet ook het bedrijfsleven zijn website op dat punt op orde hebben. De overheid is nu al “de klos”. 

De bureaus, die wél helemaal webtoegankelijk kunnen bouwen, vragen meestal de hoofdprijs. Ik troost me maar met de gedachte dat ik een webtoegankelijk thema heb, mijn tool en mijn nieuwsbrief over een paar maanden ook geen barrières meer heeft. Het lobbyen moet de rest goedmaken maar echt content bent ik nog niet wat dat betreft.

Oude en nieuwe kennis en kunde wil ik nu dus graag als Zzp’ers inzetten. Met alle opgedane (levens)ervaring. Op jouw vragen een passend antwoord vinden. Met de nodige humor, zelfspot en relativeringsvermogen. Door omstandigheden kan ik niet bij maar wél voor bedrijven en organisaties werken. Wat is er idealer dan idealer om als Virtueel Assistent aan de slag te gaan. Voor jou net zo makkelijk, efficient én goedkoper dan een medewerker, die op je loonlijst staat. 

 Dat doe ik met liefde want ik vind heel veel interessant. Gewone boeken lees ik trouwens ook graag. Alleen heb ik er nu nauwelijks tijd voor en zijn het echt luxe-uren voor me als ik me ervoor vrijmaak. Maar dan geniet ik er ook extra van!

Wie weet “ontmoeten” we elkaar eens. 😉

Marjolein – maart 2020

 Vragen?