Wat zijn goede kleuren voor je website

compterscherm

Goede kleuren voor je website

Juiste kleuren voor je website. Dat kan een lastige keuze zijn. Want naast verbaal en non-verbaal comuniceren doen we dat ook via onze website. We communiceren dus ook met kleur.

computer

Kleuren voor je website: welke kies jij?

Hoe weet je dat de kleur / kleuren van jouw website passend zijn? Dat is heel persoonlijk. Maar het heeft ook met je aanbod en doelgroep te maken. Pas als die duidelijk zijn weet je waarvoor te kiezen.

Een “goed gekozen kleur” kan je website eruit laten springen. Interessant voor je klanten. Die voelen zich aangetrokken (of juist niet). In mijn eerder blog “communiceren met kleur” gaf ik het volgende aan.

Uit onderzoek blijkt dat kleur bij bijna 93 procent van de consumenten een bepalende factor is om een product wel of niet te kopen (bron: frankwatching.com). Wauw. Dat geeft wel reden tot nadenken.

Zeker als je net begint of na een aantal jaren je website in een nieuw jasje wilt steken.

Ga geen 5 kleuren gebruiken!

Kakelbont? Het is jouw website. Je kunt het dus zo bont maken als je wilt. Maar kies liever voor 2 hoofdkleuren en een ondersteunende kleur. Met de color picker kun je kijken welke kleuren goed bij elkaar passen. Per kleur worden bijvoorbeeld verschillende tinten van licht naar donker aangegeven. Je kunt voor twee kleuren, die matchen, gaan maar ook voor 3. Liever niet meer. Waarom?

Waarom maar 3 of, desnoods, 4 kleuren? Vergelijk het met het bakken van een pannenkoek bijvoorbeeld. Doe je daar stroop op, dan proef je twee smaken. Strooi er wat poedersuiker overheen en je proeft 3 smaken.

Voeg je er nog 4 of 5 ingrediënten aan toe, dan proef je niet meer wat er bijzonder aan is. De smaak van elk los ingrediënt gaat teniet. Dat geldt ook voor je website. Houd je kleurenschema simpel. Daardoor komt elke kleur tot zijn recht en is hij herkenbaar en duidelijk.

Kleuren voor je website en op Facebook of Instagram

Als je besloten hebt voor bepaalde kleuren is het fijn om die door te voeren op social media. En in je huisstijl. Stel: je kiest voor blauw (zakelijk) en geel (een stralende kleur).

En dan wil je ook nog rood. Rood is namelijk de kleur die het eerste wordt waargenomen, want die heeft de laagste frequentie van alle kleuren. Het komt op je af.

Blauw is vrij neutraal. Een koele kleur. Met rood (vurig en gepassioneerd) zwak je weliswaar het blauw een beetje af. Maar je doel was toch zakelijk? Los van het feit dat blauw en rood lelijk en feitelijk een no-go is. Doe er dan als ondersteunende kleurgoudgeel bij. Die kleur helpt onder andere tegen neerslachtigheid.

Waar je ook voor kiest: voer de kleuren door op social media.

allerlei social mediapictogrammen

Verwarring

Weer even een voorbeeld. Je gaat op je website voor blauw en goudgeel. Ik zou nooit voor een heldere gele kleur kiezen. Maar…. op Facebook en Instagram gebruik je groen en oranje. Geen mens die dat meer snapt. Jouw merk staat daar volledig los van. Waar is de samenhang gebleven?

Nu kan de naam van je bedrijf en het logo nog steeds hetzelfde zijn en voer je die door maar what the heck? Wat is er met de kleuren gebeurd? Waar staat jouw bedrijf voor? Groen staat voor kalmerend en rustgevend. Warmte, gezelligheid en gastvrij.

Waar blauw staat voor nuchterheid, kalmte en vastberadenheid, staat oranje voor creativiteit, enthousiasme en vrolijkheid. Hoe kun je dat rijmen? Behalve voor alle kleuren van de regenboog te kiezen.

Durf te kiezen voor kleuren juiste kleuren voor je website

Dus, je kunt natuurlijk van alles een beetje kiezen. Maar dat is net als met “gewone communicatie”: lukraak maar niet doelgericht. Zo sla je de plank mis. Krijgen mensen bijvoorbeeld opeens een roze factuur. Terwijl blauw je hoofdkleur was.

Natuurlijk mag er in een afbeelding een andere kleur in voorkomen. Het zou gek zijn als dat niet zo is. Toch wel een ander aandachtspunt: probeer ook de afbeeldingen niet te laten “vloeken” met je hoofdstijl / kleur.

Daarnaast gaat met name om je logo en de kleuren, die je kiest, voor je hoofdtekst (H2) en de sub-kopjes (H3). Houd die in evenwicht.

Enne…. van bruin wordt niemand vrolijk. Een bruin visitekaartje? Aai. Bruin spreekt gewoon niet aan. Toch gericht op de aarde en natuur? Een heel klein beetje bruin met groen (aards) en wat oranjerood het wél kan doen.

Maar wees voorzichtig. Ga dan liever voor de hoofdkleur groen. Groen is namelijk de kleur van verse producten, van vruchtbaarheid, voorjaar en nieuw leven. Combineer dat dan met oranjerood.

Doe daar een klein beetje lichtbruin bij. Dan heb je toch een fijne combinatie. Rood wekt namelijk ook de eetlust op. Dus dat past dan mooi bij bijvoorbeeld landbouwproducten.

Duidelijk of niet? Het blijft lastig. Keuzes maken hoort bij het leven. En ook voor jouw bedrijf.

Advies nodig over de kleuren van je website?

Ik sta je graag te hulp. Als laatste: nog even iets wat ik in mijn vorige blog schreef: communiceren met kleur:

Verschillen qua voorkeur kleuren website bij mannen en vrouwen

verschillende voorkeuren voor kleuren mannen en vrouwen“Dat mannen een andere voorkeur voor een bepaalde kleur hebben dan vrouwen zal je niet verbazen.

Dat geldt ook voor het gebruik van kleuren voor webdesign. Hier de verschillen. Blauw is voor zowel mannen als vrouwen favoriet. Maar bij mannen overheerst duidelijk de voorkeur voor blauw. Hier zie je ook de voorkeur voor paars bij vrouwen. (bron: Frankwatching)

Waar zowel mannen als vrouwen een hekel aan hebben is de kleur bruin. Daar doe je niemand een plezier mee

Over het kleurgebruik en het effect ervan op verkoop kan ik een heleboel schrijven. Voor nu houd ik het bij het volgende. Als je zwakke argumenten hebt voor de verkoop van je product of dienst is het beter om warme kleuren te gebruiken. Hiermee stimuleer je de  intuïtieve  verwerking in de hersenen. Bij sterke argumenten moet je juist rationele verwerking stimuleren. Dan kun je beter de koele kleuren paars, blauw en groen gebruiken.” (Bron: Virtueel Assistent Nodig)

Heel veel succes!!