Webtekstscan voor tekstwaardering

checklist met onderdelen van een webtekstscanOnderzoek naar het effect van taalfouten op tekstwaardering

Er is onderzoek gedaan naar het effect van taalfouten op tekstwaardering en het gevolg daarvan op de geloofwaardigheid van de tekst, de schrijver en aangehaalde bronnen.

Vooropgesteld: iedereen maakt taalfouten. Maar je ziet ze vaak over het hoofd. Niet raar want:

  • deels ben je blind voor je eigen fouten;
  • onze hersenen spelen hierbij een belangrijke rol. Bij het lezen gebruiken we meerdere delen. Er is een heel hetwerk bij betrokken;
  • de hersenen zijn getraind om van woorden een samenhangend geheel te maken. Vooral bij langere teksten lees je dus al gauw over een fout heen.

Teksten laten controleren

Daarom is het sowieso fijn om iemand je teksten te laten checken. Bij een goede tekst komt echter meer kijken dan eentje zonder fouten. Dat is de reden waarom ik de  webtekstscan heb gemaakt. Daarbij kijk ik niet alleen naar foutjes maar ook naar onder andere:

  • vindbaarheid;
  • zinsopbouw en leesbaarheid;
  • geschiktheid voor de doelgroep en consistentie;
  • aanzet tot actie en webtoegankelijkheid.

Gen missers meer

Jouw voordeel? Verlost van die storende “missers” (die we echt allemaal maken), betere webtoegankelijkheid en hogere ranking in Google.

Hoe kan ik jou helpen?

Bevindingen

Bij WordPress websites worden op maximaal 5 pagina’s of blogs typfouten eruit gehaald en wordt verkeerd gebruikte interpunctie verbeterd. Voor andere websites geldt dat de typfouten en verkeerd gebruikte interpunctie in een Worddocument worden aangegeven.

Bij een WordPress website kan ik de SEO checken; bij andere websites zal ik je vragen welke kernwoorden zijn gebruikt, wat de meta description is en nog een paar zaken (indien bekend). Voor de andere punten worden aanbevelingen gedaan in de vorm van een rapportage.

laptopn op tafel

Een deel van een pagina wordt naar aanleiding van punt 2 als kopie herschreven. Natuurlijk alleen als hiertoe aanleiding is. Om het verschil te laten zien. Je moet het zien als een suggestie. Tenslotte is het jouw tekst en als jij jouw schrijfstijl fijner vindt, prima.

Op verzoek kan ook naar andere punten worden gekeken, zoals de technische aspecten van een WordPress website. Dat doe ik samen met een collega-webdesigner.