Welke videoconferentietools zijn toegankelijk

Videoconferentietools onder de loep genomen

Welke videoconferentietools zijn toegankelijk? Veel mensen werken momenteel nog thuis of hebben dat de afgelopen weken gedaan. Er werd online lesgegeven en vergaderd. Daarmee is ook het gebruik van videoconferenties toegenomen. En er zijn meer algemene ontwikkelingen op het gebied van video’s. Welke zijn dat en hoe is het gesteld met de toegankelijkheid?

Videotrends voor 2020

vrouw die in een video een verhaal verteltVolgens een recente enquête kijken we gemiddeld ongeveer anderhalf uur online videocontent per dag! Een jaarlijks internetrapport voorspelt zelfs dat online video tegen het einde van 2020 meer dan 80% van al het internetverkeer zal innemen. Daarom wordt er steeds meer geïnvesteerd in online videoreclame om in contact te blijven met de klant en te verkopen.

Frankwatching.com heeft de videotrends voor 2020 in een filmpje samengevat. Daar wordt ook ingegaan op webtoegankelijkheid.

Het testen van videoconferentietools

Stichting Accessibility liet de videotools van verschillende aanbieders testen door een dove en een blinde persoon. Ik heb de resultaten uit het artikel gefilterd en samengevat voor je op een rijtje gezet. Voor de volledige inhoud verwijs ik je naar het artikel van 31 maart 2020 “Hoe toegankelijk zijn videoconferentie tools?

Wat is een videoconferentie tool?

Een videoconferentietool wordt vooral ingezet bij vergaderen. Het is een programma, dat het mogelijk maakt om met een groep mensen, die allemaal ergens anders zijn, te overleggen. Het gaat een stap verder dan chatten via Skype bijvoorbeeld. Bedrijven blijven investeren in videoconferencing. Ook op mobiele telefoons is de functie tegenwoordig goed te gebruiken. En de kosten hiervoor worden steeds lager.

Toegankelijkheid van de verschillende videoconferentie tools

Zoom

Zoom is handig als je snel even iemand één-op-één wilt spreken of met een team wilt overleggen. Je kunt gratis, met een limiet  van 40 minuten en 100 mensen een vergadering of webinar beleggen. Het voordeel van Zoom is dat je deelnemers geen Zoomaccount hoeven te hebben. Je stuurt de deelnemers vooraf een link, mensen klikken daar op het afgesproken tijdstip op en that’s it.

Bij de test werd geconstateerd dat:

 • installatie van het programma makkelijk is;
 • de chatfunctie prima werkt;
 • wanneer iemand later deelneemt aan het gesprek niet wordt uitgesproken wie dat is;
 • de  software Engelstalig is. Via JAWS wordt het in het Nederlands voorgelezen;
 • op een mobiele telefoon Zoom goed werkt maar dat de dicteerfunctie lastig aan de praat te krijgen was.

Daarom krijgt Zoom qua toegankelijkheid 3 en voor het gemak 4 sterren.

Microsoft Teams

videoconferentieMicrosoft is al enige tijd eigenaar van Skype. Het heeft daarnaast ook een videoconferentieprogramma opgezet. Een voordeel is de ingebouwde integratie met Microsoft, zoals Word en Exel. Het wordt door veel bedrijven gebruikt.

Maar dit heeft ook een nadeel voor mensen met een visuele beperking. Want:

 • vanwege de vele schermen kan een gebruiker zich slecht oriënteren als hij met z’n screenreader door het programma gaat;
 • alhoewel de toegankelijheid van de videoconferentie tool prima is, is het gemak een stuk minder;
 •  op bepaalde punten loopt de gebruiker vast en is het lastig om weer in het programma te komen.

Microsoft Teams krijgt voor de toegankelijkheid 4 en voor het gemak 2 sterren.

Google Hangouts en Google Meet

Google Hangouts staat vooral bekend om het videobellen met vrienden en familie. Het programma ondersteunt ook mogelijkheden voor videoconferenties voor thuiswerkers. Hangouts werkt via Gmail, via de site hangouts.google.com of via de Hangouts-app.

Tegen betaling biedt Google het gebruik van Google Meet aan. Met deze functie krijg je bij elke agenda-afspraak automatisch een online vergaderruimte toegekend. Aan die vergaderingen kunnen ook mensen meedoen die niet beschikken over een Google-account. Bij Google Meet is het mogelijk om bij vergaderingwaaen via een lokaal nummer in te bellen. Na het testen was de conclusie dat:

 • voor mensen die niet zo goed met een computer om kunnen gaan het lokaal inbellen handig is;
 •  de site en de functies (chat en schermdelen) makkelijk te gebruiken zijn;
 • bij het tussentijds inhaken het moeilijk te bepalen is wie er allemaal meedoen.

Al met al krijgt Google Hangouts en Google Meet 5 sterren voor de toegankelijkheid en 4 voor het gemak!

Skype en Skype for Business

Skype kennen veel mensen voor privégebruik. Een videoconferentie is makkelijk te starten door in de Skype app op de Meet Now-knop te drukken. Je kan andere contacten eenvoudig toevoegen door een unieke link naar hun emailadres te sturen. Skype Meet Now is bovendien helemaal gratis en ondersteunt vijftig deelnemers in hetzelfde gesprek. Uit de test kwam dat:

 • programma’s die speciaal voor blinden en slechtzienden waren gemaakt, verdwenen zijn;
 • Skype qua gebruik minder vlot dan Teams, Zoom of Hangouts was. Met name op de computer was de vergadering een stuk lastiger te vinden wanneer alleen een toetsenbord gebruikt werd;
 • bij Skype Business de focus versprong: datgene wat de voorleessoftware voorleest. Daardoor kon je niet tussendoor even wat andere dingen doen.

Alles in overweging genomen krijgen Skype en Skype for Business 3 sterren voor de toegankelijkheid en 2 voor het gemak.

Jitsi

Tot slot werd Jitsi getest. Jitsi Meet is een videobeldienst van Jitsi.org, dat begon als een studentenproject voor bellen via internet. Inmiddels is het in handen van een Amerikaans bedrijf (8×8). De dienst is nog steeds non-profit. Het is open source en makkelijk om mee te doen. Of toch niet? Voor mensen zonder beperking wél, voor mensen met een beperking niet. Aangezien de score zo laag was ga ik niet in op alle problemen.

Jitsi krijgt helaas 1 ster voor de toegankelijkheid en 2 voor het gemak.

De scores van de videoconferentietools op een rijtje

infographic overzicht videoconferencietools

Zoals je kunt zien is voor wat videoconferentietools volgens de Stichting Accessibility Google Hangouts/Google Meet als beste uit de test gekomen. Toch zal de één het daarmee eens zijn en vindt de ander een andere tool fijner. Het is als net zoveel andere dingen heel persoonlijk.

Tips

De stichting geeft 4 tips mee:

 1. zet je microfoon uit als je niet praat en laat een ander uitpraten;
 2. kijk naar de camera als je praat ten behoeve van het liplezen;
 3. ga dicht bij de camera zitten als je praat;
 4. maak notuelen in de chat want gebruikers krijgen dit automatisch te zien.

Toegankelijkheid van websites van de overheid

Vanaf 23 september 2020 moeten alle externe en interne overheidswebsites digitaal toegankelijk zijn voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Voor mobiele apps ligt de deadline op 23 juni 2021. Met deze stap zet de overheid de Europese Richtlijn voor de toegankelijkheid van websites en apps van overheidsinstanties om in nationale wetgeving. Uitgangspunt is dat iedereen het recht heeft op online overheidsinformatie (bron: Stichting Accessibility).

Hopelijk volgt ook het bedrijfsleven deze stappen. Want mensen hebben niet alleen recht op online overheidsinformatie. Ook voor de informatie, die bedrijven bieden.

Tooltip

Frankwatching heeft een artikel gepubliceerd, waarin 11 tools voor videobellen en online meetings worden besproken. Overigens voor mensen zonder beperking. Enkele, die hier besproken zijn, komen ook in het artikel terug. Daarnaast vind je er handige tips voor online vergaderen.

Heb je vragen over deze blog en online vergaderen, laat het me weten. Of reageer hieronder.

NB: Aanvulling 20 mei 2020

Op dit moment krijgt Zoom veel negatieve publiciteit. Wat is er aan de hand? Zoom schrijft in de voorwaarden dat het privacy heel belangrijk vindt. Echter, een aantal privacy- en veiligheidsrellen spreken dit tegen.

Problemen zijn:

 • lekken naar Facebook (IPhonegebruikers);
 • ongenode gasten, trollen, die zich toegang verschaffen tot videogesprekken om vervolgens via de schermdeelfunctie porno of extreemrechtse teksten te tonen (zoombombing). Te voorkomen door videogesprekken af te schermen met een wachtwoord;
 • het installeren van Zoom maakt computers extra kwetsbaar voor hackers;
 • geen gebruik van ‘end-to-end encryptie’. End-to-end-encryptie is de veiligste manier van versleuteling, waarbij berichten alleen voor zender en ontvanger te begrijpen zijn. Zoom kiest voor een lichtere beveiligingsvariant.

Op 1 april plaatste Zoom-topman Eric Yuan een blogpost online, waarin het bedrijf excuses maakte en beterschap beloofde. Zoom heeft naar eigen zeggen de belangrijkste privacylekken gedicht en zet vanaf nu alle ontwikkelcapaciteit in voor verbetering van veiligheid van zijn gebruikers, zo liet Yuan weten. En eind april kondigde Zoom opnieuw een reeks maatregelen aan, onder meer om zoombombing te voorkomen. Topman Yuan meldde tevens te werken aan end-to-end encryptie.

En verder heeft het door de Stichting Accessibility geteste Google Hangouts waarschijnlijk zijn langste tijd gehad. Google heeft aangegeven ermee te willen stoppen. Microsoft Teams doet het daarentegen enorm goed en zou Skype kunnen doen verdwijnen. Afwachten maar.

Geef een reactie