
Doordachte zoekmachine optimatisatie
Zoekwoorden en goede zoekmachineoptimatisatie. Zoekmachine optimalisatie of SEO (Search Engine Optimization) is alles wat je doet om een pagina in Google zo optimaal mogelijk te laten scoren. Gratis. Zodat je beter vindbaar wordt in de zoekmachines, waarvan Google de grootste is. En waartoe ik me hierbij beperk.
Overigens heb ik voor mobiel gebruik bij de koppen zoekmachine optimalisatie én in de tekst als twee losse woorden geschreven. Het is overigens één woord 🙂
Mensen typen of spreken een zoekopdracht in en klikken op één van de pagina’s, waarvan Google een stukje laat zien. Zo’n pagina wordt ook wel een SERP genoemd (Search Engine Result Page). Bezoekers, die op deze manier op jouw website terecht komen vallen onder de noemer ”organisch verkeer”.
Naast SEO heb je ook SEA: Search Engine Advertising. Dat is betaald adverteren. De meeste bekende optie is Google Ads. Daarover een andere keer meer. SEO en SEA vallen allebei onder zoekmachinemarketing.
Zoekmachine optimalisatie is alleen voor nerds
Zoekmachine optimatisatie is niet één van de meest sexy onderwerpen. Op een verjaardag kan het een leuke conversatiekiller zijn. “En hoe gaat het met je werk?” “Nou, ik ben bezig met onderzoeken of ik het beste Pay per Click, Pay per Mille of Pay per Action kan toepassen om mijn organische positionering wat aan te vullen. Mijn Qualityscore valt een beetje tegen”.
……. “Oh…, nou, eh, interessant. Nog vakantieplannen?”. En in een fractie van een seconde zie je allerlei gelaatsuitdrukkingen bij je gesprekspartner. Verwarring (wat zegt ze nou?). Onbegrip (waar gáát dit over?). Vertwijfeling (shit, hoe kom ik hier vanaf?) en verveling (oh nee hè, zo’n nerd. En ze zag er best leuk uit.).
Algoritmes
Het is echt niet zo’n vervelend thema hoor. Op sommige punten is zoekmachine optimalisatie inderdaad een redelijk technisch verhaal. Zeker als je er wat dieper op ingaat. En er zijn bepaalde zaken die je moeilijk of helemaal niet kunt beïnvloeden. Zoals de algoritmes (soort formules om het maar makkelijk te houden) van Google. De algoritmes bepalen de ranking of score, die Google aan jouw pagina geeft. Maar niet alle algoritmes zijn bekend. Niemand weet precies hoe Google zijn score toekent.
Gelukkig heeft zoekmachine optimalisatie ook een aantal hele logische aspecten. Basisregels, die eenvoudig te begrijpen en toe te passen zijn.
Hoe gaat zoekmachine optimalisatie in zijn werk?
Google heeft een heel leger aan zoekrobots, de Googlebots. En wat mogen dat dan wel zijn? Googlebots zijn speciale computers, die dag en nacht niks anders doen dan heel veel websites bezoeken. Die websites met hun inhoud slaan ze op in de Google-index. Vervolgens gebruikt Google deze index om heel snel te doorzoeken wanneer je een zoekopdracht invoert of inspreekt.
Zoekmachine optimalisatie: de domeinnaam
Een misvatting is dat je zoekmachineoptimalisatie alleen toepast als je een tekst voor een webpagina schrijft of een blog. Het begint al veel eerder, nog voordat je een website hebt gemaakt of laten maken. Het verwerken van een zoekterm/keyword in je domeinnaam kan namelijk al van invloed zijn. Er zitten wel een paar “mitsen” aan vast:
- alleen handig met bepaalde extensies, zoals .nl en .com;
- alleen nuttig als de domeinnaam exact is waarop jij wilt dat mensen zoeken. Stel dat je konijnenvoer verkoopt. Dan is www.hetlekkerstekonijnenvoer.nl niet echt een toegevoegde waarde qua domeinnaam. Beter is www.konijnenvoer.nl. Alleen is de kans dat die naam nog vrij is nihil. Daarom kan een voor de hand liggende zoekwoordcombinatie een optie zijn;
- vermijd streepjes in je domeinnaam.
Wat als je echt zonder nadenken een hele slechte domeinnaam hebt gekozen? Dan zou je die kunnen veranderen als je nog niet zo lang bezig bent. Je moet dan wel gebruik maken van 301 redirects. Op die manier verlies je namelijk je oude content niet en ook de ranking, die je hebt opgebouwd met je oude domeinnaam. Al zal die laatste misschien te verwaarlozen zijn als je net gestart bent.
Zoekmachine optimalisatie: de hostingprovider
Je hebt een domeinnaam gekocht, al dan niet met een zoekwoord erin en een hostingprovider gekozen. De hostingprovider laat jouw website op zijn server draaien. Kies voor een goede, die de laatste versie van php gebruikt. Je kunt op veel besparen maar niet op dit onderdeel. Punten om op te letten zijn:
- schijfruimte, die je krijgt;
- php-versie, die gebruikt wordt;
- hoeveel websites op een server draaien;
- up- en downtime. Uptime is de tijd dat je met je website in de lucht bent, down is dat je door omstandigheden even niet bereikbaar bent. Als je lang uit de lucht bent kun je niet geïndexeerd worden en heeft dit gevolgen voor je ranking.
- de locatie van je server: als je veel buitenlandse klanten hebt is een buitenlandse hosting provider geen gekke optie. Maar heb je overwegend Nederlandse klanten, dan kun je het beste voor een Nederlandse hostingprovider gaan. Omdat je website sneller ingeladen wordt. En omdat je geen tijdsverschil hebt als je de klantenservice wilt bereiken;
- qua laadtijd moet je proberen onder de 2 seconden te blijven. Nu is niet alleen de hostingprovider verantwoordelijk voor de laadtijd maar jij zelf ook. Als je zelf allerlei dingen doet, die de laadtijd negatief beïnvloeden kan de hostingprovider nog zo goed zijn maar is het echt aan jou om bepaalde zaken te veranderen.
- een goede klantenservice. Het is fijn als er problemen zijn met je website dat je snel met je hostingprovider kunt schakelen en vakkundig geholpen wordt. Alles bij elkaar is het echt die paar euro per maand dubbel en dwars waard.
- een pakket dat past bij jouw Content Management Systeem (CMS). Zo kan ik bij Topservers bijvoorbeeld voor een standaardpakket kiezen of een WordPresspakket.
Op internet zijn genoeg artikelen te vinden welke providers goed scoren. Lees er een paar of laat je goed voorlichten. Overigens kun je altijd je website verhuizen naar een andere provider. Je zit alleen vaak wel voor een jaar vast aan de oude. maar bevalt die niet, dan zou ik zeker voor de verhuisoptie gaan.
Zoekmachine optimalisatie: de website
Domeinnaam: check. Hosting: check. Aan de slag met de website of webshop. Verreweg het leukste deel. Ga je zelf aan de slag of besteed je het maken van een website uit? hangt een beetje af van de tijd die je hebt en de kennis. Als je van beiden genoeg hebt is het harstikke leuk om het zelf te doen. Over het algemeen. Totdat je tegen iets aanloopt waarvan je bij god niet weet hoe je het moet oplossen. Gelukkig kun je dan altijd hulp inroepen. Wil je zelf aan de slag gaan? Dan raad ik je twee boeken aan:
Ik heb beiden gelezen en zelf zou ik ze allebei aanschaffen. Het boek “Maak je eigen WordPress website” gaat meer in detail in op de eerste stappen. WordPress voor Dummies geeft extra informatie over WordPressthema’s aanpassen en gaat wat stappen verder. Ze lezen allebei lekker. Of je zelf een website/webshop maakt of een ander, zorg ervoor dat hij:
- responsive is: tekst en afbeeldingen zich aanpassen aan de grootte van het scherm. Hiervoor heb je meestal 3 of 4 schermresoluties: desktop, notebook, tablet en mobiele telefoon;
- je website en de kleuren zichtbaar zijn op de belangrijkste webbrowsers: Google Chrome, Safari, Edge, Firefox, Internet Explorer en Opera;
- leesbaar is qua lettertype en contrast met de achtergrondkleur. Zo kun je beter voor een schreefloze letter gaan voor de teksten. Een afwijkend lettertype voor de koppen kan harstikke leuk zijn maar teveel variatie maakt het rommelig. Dat geldt ook voor de kleuren;
- een duidelijke navigatie heeft. Hoe bekender hoe beter. Mensen houden er niet van om te zoeken waar ze zich bevinden en wat ze moeten doen. Liever geen gekke fratsen;
- snel laadt (zie ook bij hostingproivder). De laadtijd wordt deels bepaald door de hostingprovider maar zeker ook door:
- de afbeeldingen, die je gebruikt en het formaat (JPG neemt veel minder ruimte in beslag dan PNG);
- de techniek (hoe je website is gebouwd);
- de internetsnelheid van de bezoeker;
- een SSL-certificaat voor de veiligheid heeft. Je herkent het aan het slotje in de browser;
- relevante uitgaande en inkomende links en gebruik maakt van linkbait op social media;
- ingericht is voor linkjuicing (zorg dat zoveel mogelijk pagina’s en berichten naar elkaar linken);
- regelmatig bijgewerkt wordt. Dit is een belangrijke. De Googlebots komen namelijk in het begin, nadat je bent aangemeld bij Google Analytics en Google Search Console, eens in de, pak ‘m beet, 4 weken langs. Vinden ze je content waardevol, dan komen ze na 3 weken terug. En zien ze veranderingen, dan komen ze nog sneller terug en slaan ze steeds meer op;
- zoveel mogelijk in HTML gebouwd is en niet in Flash.
Waar blijven de ZOEKWOORDEN?!
Het gaat toch ook om zoekwoorden…. Waar blijven die dan? Tot nu toe zit je alleen maar saaie dingetjes op te sommen. Doe dit, doe dat, let hierop.
Oké, zoekwoorden komen écht maar eerst nog heel even dit.
De 3 onderdelen om je site te optimaliseren voor de zoekmachines
Er zijn 3 onderdelen, die belangrijk zijn voor de ranking (het zal niet waar zijn …..):
- tekst/relevantie;
- indexatie;
- populariteit / autoriteit.
Tekst
Bij het onderdeel tekst gaat het om de relevantie van de inhoud van jouw pagina, in relatie tot de zoekterm. Zie voor meer informatie onder het kopje “zoekwoorden in de tekst”.
Indexatie
Indexatie houdt in of de inhoud van de pagina door de Googlebots geïndexeerd kan worden of niet. Hier heb ik in mijn blog “Voice Search heeft de toekomst” al geschreven. Bepaalde delen van een website kunnen niet doorzocht worden door de bots. Laat ze dat ook niet doen en gebruik daarvoor het Robots Exclusion Protocol. Een klein txt-bestand, waarin je aangeeft welke delen van de website je niet doorzocht wilt hebben. En die niet meegenomen worden in de zoekresultaten.
Populariteit of autoriteit
De één noemt het populariteit, de ander autoriteit. Waar het om gaat is of de zoekmachines je pagina belangrijk vinden en dat je pagina meer gewicht krijgt dan een andere webpagina met dezelfde tekstrelevantie. Nu denk je misschien “maar als twee pagina’s dezelfde inhoud hebben, hoe kan de één dan populairder of meer autoriteit hebben dan de ander?
Linkbuilding
Stel dat je een supersnelle, duidelijk website hebt met enorm veel relevante, waardevolle content. En toch sta jij lager in de zoekresultaten dan jouw concurrenten, die bovendien nog korter op internet actief zijn dan jij. Hoe is dat mogelijk? Waarschijnlijk komt het door linkbuilding. Jouw concurrenten krijgen meer (relevante) links naar hun pagina’s dan jij. Dat heb je zelf niet in de hand. Dus zul je aan de bak moeten om die links te krijgen.
Er is een formule voor de ranking en die luidt als volgt: ranking= relevantie (tekst) + gewicht (populariteit/autoriteit). En het gewicht weegt zwaarder dan de relevantie.
Zoekwoorden in de tekst
Hier komen de zoekwoorden. Bij het onderdeel tekst gaat het om de relevantie van de inhoud van jouw pagina, in relatie tot de zoekterm. Hoe beter de inhoud aansluit bij de zoekopdracht, hoe waardevoller de pagina is en hoe fijner Google en je bezoekers dit vinden. Je pagina stijgt. Want je zoekmachineoptimalisatie is goed geregeld.
En dat is mooi want hoe hoger je pagina in Google komt te staan, hoe eerder mensen jouw website spontaan bezoeken. Ga je eigen zoekgedrag maar na. Klik jij door naar pagina 8 of 9 als je op zoek bent naar “konijnenvoer”? Of naar “tekstschrijver”? Nee toch?
Bij tekst komen een aantal zaken kijken:
- doelgroepen: om relevant te zijn moet je weten tot wie je je richt met je communicatie dus:
- wat zijn de behoeften/pijnpunten van jouw doelgroepen;
- waarin kun jij beter zijn dan de concurrentie, wat zijn jouw unique selling points.
Feitelijk heb je het hier over waardepropositie en aan de hand van de uitkomsten kies je zoekwoorden en zoekzinnen. Dat kunnen shorttail en longtail zoektermen zijn. Er zijn diverse programma’s, die je helpen met het vinden van geschikte zoekwoorden:
- Answer The Public is echt leuk, die moet je proberen! (Alleen die man is erg irritant). Je mag helaas gratis maar 2 keer per dag een zoekwoord invullen. Een betaal account is erg prijzig als je je niet volledig op SEO toelegt.
- SEMrush een is prachtig, uitgebreid programma maar daar betaal je dan ook wel voor. Iets meer dan voor Answer the Public en mijn voorkeur zou dan toch naar SEMrush uitgaan.
- Yoast Google Suggest Expander is leuk om van 1 zoekwoord naar 3 woorden te gaan.
- Op Google Trends kun je de zoekvolumes per woord en regio bekijken en maximaal 3 vergelijkingswoorden bekijken. Wel even rechtsboven Nederland kiezen.
Ten aanzien van zoekwoorden zijn allerlei regels wat je vooral wél moet doen en zeker niet. Dat laatste is bijvoorbeeld een zoekwoord meer dan 1 keer gebruiken. Google straft je daarvoor af. Je kunt wel slimme combinaties maken.
Zoekwoorden in de Titels en subkoppen tellen zwaarder dan in zinnen zelf. Een goede zoekwoordfrequentie ligt tussen de 2 en 4%.
Verder telt een zoekwoord zwaarder in de titel van een artikel/blog, de H2-kop. Ook vooraan een alinea is beter en een goede spreiding is ook aan te bevelen. Los van het feit dat een stuk prettiger leest. Want ook al doe je je best om SEO goed toe te passen, je schrijft uiteindelijk voor je klanten en niet voor Google.
En verder geldt nog:
- schrijf zoveel mogelijk in gewone spreektaal en op een makkelijk leesbaar niveau (B1 is het meest populaire niveau);
- verleg je focus van zoekwoorden naar zoekintentie (kennis van de doelgroep wordt steeds belangrijker!);
- neem vragen, die mensen stellen, op in je teksten.
Zoekwoordenonderzoek
De basis van zoekmachine optimalisatie is het zoekwoordenonderzoek. Doe dit liever eerst en ga dan pagina’s en berichten maken met content, waarin de zoekwoorden terugkomen. Mensen typen of spreken in Google hun pijnpunten, behoeften en taken in. Met een zoekwoordenonderzoek kijk je wat de behoeften, taken en pijnpunten van je doelgroepen zijn (klantinzicht of kennis van de doelgroep).
Tooltip
De tooltip deze keer is de SEO Analyzer van Neil Patel. De site checker geeft je website een score op basis van een aantal criteria. Tevens geeft de analyzer aan hoe je dit kunt verhelpen. Bovendien is er op de site nog veel meer te vinden.
Dit was in het kort een stukje zoekmachine optimalisatie. Heb je vragen over jouw SEO? Je kunt me altijd een mailtje sturen! Heel veel succes met jouw zoekmachine optimalisatie.